15 лютого 2023 року, в приміщені Савранської селищної ради, відбулася спільна нарада із залученням представників Савранської селищної ради, спеціалістів Подільського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області, спеціалістів Савранської районної державної лікарні ветеринарної медицини, суб’єктів господарювання, що займаються бджільництвом, громадською організацією бджолярів нашої громади та аграріїв з питань щодо зменшення випадків отруєння бджіл в наслідок застосування пестицидів, отруто хімікатів, реєстрації пасік та ведення бджільництва.
Ключові питання наради:
Нормативно-законодавча база в галузі бджолярства, покрокові дії бджолярів в їх господарської діяльності, комунікація роботи з аграріями.
Порядок оформлення ветеринарно-санітарного паспорту на пасіку, проведення лабораторних досліджень меду, патологічного матеріалу, алгоритм дії при підозрі на отруєння бджіл.
Реєстрація пасік згідно вимог наказу № 39 Мінагрополітики України «Про затвердження Порядку проведення державної реєстрації потужностей, ведення державного реєстру потужностей операторів ринку та надання інформації з нього заінтересованим суб’єктам».
Недопущення отруєння бджіл пестицидами та отруто хімікатами у народному господарстві.
Крім того, учасники наради обговорили алгоритм взаємодії пасічників, аграріїв та органів місцевої влади, обов’язковість дотримання всіх умов під час здійснення обробки полів засобами захисту рослин, питання відповідальності за неналежне використання аграріями агрохімікатів.
За підсумками наради було визначено ряд заходів, які необхідно здійснити для попередження та мінімізація випадків загибелі бджіл.