Бездоганним природним комплексом, який формується не один рік є ліс. Від лісу залежить стабільність місцевого біорізноманіття, екосистем, стан водойм, формування кліматичних умов взагалі. Ліс приносить користь і людині у отриманні деревини, дров, недеревних продуктів (дикорослих плодів, горіхів, грибів, ягід, лікарських рослин та меду, тощо) свіже повітря та місця відпочинку.
У 2022 році для розв’язання питань у сфері охорони, захисту, використання та відтворення лісів, зумовленими дисбалансом між екологічними, економічними та соціальними функціями ведення лісового господарства, Указом Президента від 29.09.2022 року №675/2022 введено в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 29.09.2022 року «Про охорону, захист, використання та відтворення лісів в особливий період» для координації при вжитті заходів під час «Масштабного заліснення України» (визначених Указом Президента від 07.06.2021 року за №228/2021 «Про деякі заходи щодо збереження та відтворення лісів»). На виконання ініціативи Президента України в державі планується висаджування 1 мільярду нових дерев за 3 роки, а за 10 років площу лісів збільшити на 1 мільйон гектарів.
З метою належної участі у масштабному залісненні регіону, Савранська селищна рада в межах наданих повноважень долучилася до розв’язання проблемних питань з охорони, захисту, використання та відтворення лісів шляхом опрацювання визначених завдань, алгоритмів дій спільно з компетентними органами у частині збільшення заліснених площ з урахуванням природних умов на місцевості; забезпечення стабільного розвитку лісогосподарської діяльності; посилення екологічних, соціальних та економічних функцій лісів; ідентифікації самозалісених та придатних для створення лісів земельних ділянок. Визначено проблемні питання та шляхи їх розв’язання на місцевому рівні.
Важливим аспектом у сфері відтворення лісів на території громади відіграє висадка дерев населенням на присадибних ділянках ранньою весною чи восени, що може мати суспільну користь та внеском у розв’язання проблем з озеленення територій громади, району, області - регіону та держави вцілому, особистої участі у залісненні країни, відтворенні, збереженні та охорони лісів у повсякденному житті.
Відділ земельних ресурсів Савранської селищної ради.