Савранська територіальна громада знаходиться на півночі Одеської області. На її території є листяні та хвойні ліси. Волога та тепла погода, яка панує нині, сприяє швидкому росту грибів в наших лісах.
Жителі Cавранської територіальної громади, та гості масово виходять на «тихе полювання», щоб поласувати грибами. Але, на жаль, вони забувають, а то і не знають, що поряд з їстівними грибами ростуть і отруйні, які схожі на їстівні. Найнебезпечніший з них це-бліда поганка, отруйний гриб зовні схожий на шампіньйон. То що ж треба знати «тихим мисливцям» і не тільки їм.
Клінічні прояви отруєння характеризуються сильними болями в кінцівках, м’язах, суглобах. У хворих ускладняється ковтання, з’являються галюцинації. Перші клінічні симптоми отруєння проявляються вже через 6-12 годин після їх вживання, а іноді навіть через 2-3 доби. Характерні несподівана поява і швидко наростаючі болі в животі, блювота, нудота, пронос. Від того, що відбувається обезводнення організму, з’являється сильна спрага, слабкість, розлад кровообігу і внаслідок цього-холодні кінцівки, судоми, особливо в литках. Потім розвивається печінково-ниркова недостатність. В багатьох випадках свідомість зберігається до самої смерті, яка може настати на 2-3 день захворювання. Але навіть якщо вдалося уникнути летального наслідку, одужання після отруєння може тривати від 2 тижнів до 3 місяців і навіть більше. Необхідно знати , що при перших же ознаках отруєння слід звертатися до лікаря, інакше ви втрачаєте дорогоцінний час.
О С Н О В Н І П Р А В И Л А:
Збирайте лише ті гриби, в яких ви впевнені, що вони їстівні, не готуйте страви із сумнівними грибами, та не пробуйте на смак в сирому вигляді гриби, які викликають найменший сумнів.
Не збирайте та не їжте гриби, які в основі мають бульбовидні потовщення, округлені оболонкою. Крім того, слід враховувати, що з’явилося багато грибів-мутантів, тобто перероджених, що ввібрали в себе ті хімічні та радіоактивні елементи, які при нашій «хворій» екології вбирає в себе і земля, і вода, і повітря. Гриби, як насоси, все закачують в себе, а тому їх треба збирати якомога далі від автодоріг та промислових підприємств.
При збиранні шампіньйонів \печериць\,звертати увагу на колір пластинок, що розміщені на нижній частині шляпки. Ніколи не збирати і не їсти «шампіньйони», які мають пластинки білого кольору тому, що у справжніх шампіньйонів, пластинки швидко рожевіють, а потім темніють. Необхідно пам’ятати, що зібрані гриби в той же день повинні бути чітко розділені на сумнівні, зів’ялі, червиві, ослизлі і перезрілі. Їх слід негайно викинути.
Гриби старанно перемити, та готувати не пізніше наступного дня. Слід пам’ятати, що перш ніж їх смажити в олії чи маслі, необхідно прокип’ятити хвилин 15-20.
Люди чомусь впевнені, що тільки їстівні гриби мають приємний смак і часто помиляються. Бліда поганка також має хороший смак, як доречі і червоний мухомор. Запах молодої блідої поганки нагадує запах шампіньйонів. Твердження, що отруйні гриби «звертають молоко», також не може бути розпізнавальною ознакою. Звертати молоко можуть і не отруйні гриби. Існує думка, що головки цибулі і часнику буріють, якщо їх варити з грибами, до яких потрапив отруйний. Таке побуріння можуть викликати як отруйні, так і хороші гриби, це залежить від ферментів, так ,що можна смертельно помилятися, якщо покластися на такі знання.
Те ж саме можна сказати і про потемніння срібної монети чи ложки. Найкраще застерегти від лиха може лише абсолютне вміння відрізняти отруйні гриби від неотруйних, а також обережність: невпевнений - не поспішай «поклонятися» знахідці, краще відійди.
Враховуючи небезпеку пов’язану з отруєнням грибами, заборонено реалізацію всіх видів грибів на ринках, автозупинках, обочинах автомобільних доріг.
Будьте обережні - і це допоможе вам вберегти себе від отруєння грибами, зберегти своє здоров’я, та навіть життя.
В разі підозри на отруєння терміново зверніться до лікувального закладу!!!
Лікар із загальної гігієни
Подільськго РВП « Одеського ОЦКПХ МОЗ» В. Сабадаш