Сьогодні, 2 серпня 2023 року, начальник Подільської районної військової адміністрації Михайло Лазаренко, його перший заступник Оксана Лобода та співробітники відділу освіти, охорони здоров’я, культури та спорту Подільської РВА взяли участь у спільній нараді з представниками Товариства Червоного Хреста України, громад району, ЦМСД, територіальних центрів соціального обслуговування населення та інших профільних фахівців соціальної сфери.
У складі делегації Товариства Червоного Хреста України були присутні: в.о. голови Подільської районної організації Товариства Червоного Хреста України, представники Одеської обласної організації Товариства Червоного Хреста України, зокрема, координатори профільних проєктів та напрямків діяльності, а також делегат Німецького Червоного Хреста.
Основна мета заходу – презентація плану діяльності та розвитку Подільської районної організації Товариства Червоного Хреста України.
Відкрив нараду голова Подільської РВА Михайло Лазаренко. Він ознайомив присутніх із поточною ситуацією в соціально-гуманітарній сфері Подільського району, відзначивши виключну важливість взаємодії влади з гуманітарними організаціями у важкі часи війни.
Далі слово взяла заступник голови Одеської обласної організації Червоного Хреста України Олена Луценко, розповівши про історію роботи організації, основні завдання та напрямки діяльності.
Червоний Хрест – найбільша гуманітарна організація в Україні, яка допомагає вразливим верствам населення та розвиває спроможність суспільства попереджати і долати гуманітарні й соціальні кризи. Одеська обласна організація Товариства Червоного Хреста України є неприбутковою гуманітарною організацією, статутна діяльність якої підтримується виключно благодійними пожертвами.
Маючи багатий досвід допомоги найуразливішим категоріям населення, серед іншого надає безкоштовну допомогу із здійснення догляду та соціально-побутового обслуговування самотніх непрацездатних громадян похилого віку, які потребують індивідуального догляду через самотність та часткову або повну втрату здатності до пересування й самообслуговування.
Пріоритетом роботи організації на сьогоднішній день є розширення її структури та відкриття або відновлення роботи нових представництв на території районів Одеської області.
Так, з серпня 2023 року планується відновлення роботи Подільської районної організації Товариства Червоного Хреста України на чолі з Ольгою Панасюк.
Фахівець зі взаємодії з районними організаціями Одеського Товариства Антон Муравенко та координатори проєктів ознайомили присутніх з основними аспектами своєї діяльності. Вони розповіли про те, як планують організувати роботу Подільського Товариства Червоного Хреста та відповіли на питання присутніх.
Проєкти, які реалізуються на території Одеської області в межах функціонування організації:
  • Павлюк Галина висвітлила роботу в сфері надання соціальних послуг, забезпечення догляду за одинокими людьми, особами з інвалідністю «Догляд вдома».
  • Сорокіна Олександра розповіла про особливості реалізації проєкту «Мобільні медичні лікарні», які виїжджають до різних населених пунктів області, де фахівці надають жителям першу допомогу, проводять діагностику, коригують призначення ліків тощо.
  • Координатор національного комітету Червоного Хреста з надання допомоги населенню Сергій Мороз довів інформацію про заходи з підтримки населення у важкі часи війни та розповів про наявні ресурси організації і допомогу, яку зможуть отримати ВПО, що мешкають у районі.
  • Ілона Король, регіональний координатор в сфері психо-соціальної підтримки, висвітлила один з основних напрямків діяльності організації, який є надзвичайно актуальним під час війни. До присутніх було доведено інформацію про заходи з психо-соціальної підтримки, які проводять фахівці, та методи роботи з жителями області, обговорено варіанти співробітництва з Подільським філіалом.
  • Командир загону швидкого реагування організації розповів про аспекти функціонування проєкту, взаємодію з іншими структурами та напрямки діяльності в умовах воєнних дій.
Також були представлені проєкти служби розшуку і встановлення родинних зв'язків, «Перша допомога», в межах якого сертифіковані інструктори навчають населення базовим діям щодо надання першої домедичної допомоги постраждалим.
На спільній нараді були обговорені нагальні питання реалізації роботи Подільської районної організації Товариства Червоного Хреста України та перспективи співробітництва з різними структурами у коротко/довгостроковій перспективі.