Гриби –це одне з найцікавіших видів природи, цінний харчовий продукт. Із двох тисяч видів грибів в Україні, їстівними  вважаються близько п’ятисот. Страви з грибів — традиційний продукт у раціоні харчування мешканців багатьох регіонів України. Найчастіше гриби використовують як приправи до страв або ж у консервованому вигляді.

Почався грибний сезон і багато людей відправляються в ліс у пошуках грибних делікатесів . Однак , не кожному ці походи приносять довгоочікувану радість , адже кількість  отруєнь дикорослими грибами щороку не зменшується. Отруєння викликають бліда поганка,мухомори, несправжні опеньки та багато інших.Одна бліда поганка, яка потрапила в їжу, може зашкодити  цілій сімї. Недосвідчені грибники найчастіше приймають цей гриб за печерицю або сироїжку. Її отрута діє подібно до зміїної.

Гриби є доволі специфічним продуктом, що містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема фосфор). Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею.

Вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.

Як не отруїтися грибами

• Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів. 

• Не купуйте гриби на стихійних ринках.

• Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.

• Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.

• Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними.

• Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.

• Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.

• Не куштуйте сирі гриби.

• Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.

• Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.

• Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.

• Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

Симптоми отруєння грибами

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв. після споживання, так і протягом кількох днів:

• нудота;

• блювота;

• різкий біль у животі;

• діарея;

• запаморочення;

• підвищення температури тіла;

• зниження пульсу;

• задишка

• марення, поява галюцинацій.

За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте лікаря!

Перша допомога у разі отруєння грибами

• терміново телефонуйте до «швидкої» — загальний номер 103;

• промийте шлунок простою водою;

• дотримуйтеся постільного режиму;

• пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;

• прийміть сорбенти.

Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм.

Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!

Залишки грибів або грибних страв слід обов’язково зберегти, адже лабораторне їх дослідження допоможе з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.