Відділ земельних ресурсів Савранської селищної ради, відповідно до інформаційного листа від Державної екологічної інспекції Південно-Західного округу (Миколаївська та Одеська області) інформує про посилення заходів державного нагляду щодо збереження ранньоквітучих об'єктів рослинного світу та рослин, занесених до Червоної книги України контролюючим органом Держекоінспекції.
На виконання Закону України «Про рослинний світ» «Про Червону книгу України», враховуючи вимоги природоохоронного законодавства, Савранська селищна рада звертає увагу населення громади на охорону та збереження дикорослих першоцвітів. До таких рослин належать проліски (пониклі, дволисті) та ранньоквітучі, занесені до Червоної книги України, найпоширеніші: шафран (крокус), цибуля Ведмежа (черемша), підсніжники.
Савранська селищна рада попереджає про заборону торгівлі першоцвітами, вилучення їх з природного середовища зростання. Будь-які дії (вилучення, продаж, торгівля, пересаджування) заборонені та тягнуть за собою накладення штрафів відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення. Погіршення, знищення середовища перебування (зростання) рослин, незаконне або з порушенням встановленого порядку вилучення їх з природного середовища, навмисне створення штучних умов, що призвело до їх загибелі, чи пошкодження - тягне за собою накладення штрафу з конфіскацією незаконно добутого.
За незаконний збір об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної книги України, передбачене також і відшкодування збитків, за шкоду нанесену довкіллю (за одну знищену червонокнижну рослину).
З метою виявлення та не допущення фактів незаконного збирання, збуту ранньоквітучих та рідкісних рослин уповноваженими органами здійснюватиметься відповідний державний нагляд (контроль) в місцях можливих порушень - реалізації та зростання першоцвітів.