Кліщі ‒ це дуже небезпечні паразити, укуси котрих можуть мати фатальні наслідки не тільки для людей, але й для собак. Ці павукоподібні активізуються у теплий період року та є переносниками цілого розмаїття хвороб. Але є і такі що активні в холодну пору (листопад та березень), тому не варто нехтували профілактикою у і в цей період.
Кліщ у собаки – це поширена і неприємна проблема, яка ускладнюється ще й тим, що цих паразитів є декілька видів. Наприклад, вушний кліщ у собаки – це мікроскопічна істота, яка може стати причиною запалення вуха та появи отиту.
Інколи важко помітити той факт, що вашого улюбленця вкусили. Тому при потеплінні надворі потрібно уважно слідкувати за станом чотирилапого друга та періодично його оглядати. Тільки таким чином можна запобігти серйозним наслідкам для організму.
Після того, як собаку вкусив кліщ, перші симптоми можуть з’явитися впродовж 1 першої доби, а інкубаційний період складає до 28 днів. Їхня сила та швидкість появи залежать від таких чинників: вік тварини та загальний стан здоров’я.
Симптоми укусу кліща
Існує безліч різноманітних хвороб, які переносяться цими паразитами. Їхня симптоматика в декількох випадках суттєво відрізняється. Але також є спільні риси, за якими господар може виявити, що з улюбленцем щось не так. До таких симптомів варто віднести:
1. Підвищену температуру. Тварині потрібно негайна допомога.
2. В’ялість та пасивність.
3. Втрату апетиту.
4. Блювоту та діарею.
5. Набряк суглобів, хромота та поява супутніх захворювань.
6. Змінення кольору сечі.
Найчастіше хвороби, що переноситься кліщами, залежать від виду паразитів. Існують як досить великі особини, укуси яких побачити просто, так і мікроскопічні. Останніх можна помітити на тілі тварини тільки завдяки характерним симптомам або проведенню аналізів.
Найкращим рішенням при вищевказаних симптомах є звернення до ветеринара. Якщо довго зволікати з медичною допомогою, то стан чотирилапого друга буде швидко погіршуватися, що може призвести до фатальних наслідків.
Які хвороби переносяться кліщами
Хвороби собак від укусів кліщів бувають різноманітними та небезпечними.
До найнебезпечніших хвороб варто віднести:
1. Бабезіоз ‒ захворювання при якому з’являється лихоманка, потемніння сечі, задишка та багато іншого. Після появи симптомів тварина може померти протягом тижня, тому варто відразу звернутися по допомогу.
2. Туляремія ‒ поширене інфекційне захворювання, інкубаційний період якого складає від 4 днів до двох тижнів. Симптоми відрізняються наявністю високої температури, діареї, блювотиння, зниженої активності, виділень з носа та очей.
3. Бореліоз або хвороба Лайма ‒ дуже поширена патологія, яка переноситься паразитами. Хвороба відбувається у гострій, підгострій або хронічній формі. До характерних симптомів відносяться: лихоманка, набряк суглобів та збільшення лімфовузлів, відсутність апетиту тощо.
4. Анаплазмоз ‒ найчастіше відрізняється появою лихоманки, болем у суглобах, зниженням активності, рідше з’являються пронос, блювота або судоми.
Засоби профілактики
Найчастіше профілактика передбачає використання спеціальних засобів, які відлякують паразитів та не дозволяють їм чіплятися за шерсть тварини. Такі продукти продаються навіть у вигляді різних форм факторів:
• таблеток;
• спеціальних крапель у флаконах;
• спреїв.
• також існують спеціальні нашийники проти кліщів. Вони розраховані на постійну дію.
Але не бажано використовувати лише нашийники, оскільки через деякий час ефективність продукту знижується. Додатково потрібно використовувати таблетки або каплі.
Варто зазначити, що такі засоби потрібно використовувати обережно, щоб не нашкодити улюбленцю. Для цього перевіряйте рекомендації до використання.
Якщо ви правильно проведете профілактику, вам не доведеться дізнаватися, що робити, якщо собаку вкусив кліщ. Адже ваш чотирилапий компаньйон буде надійно захищений від укусів цих паразитів.