4 квітня 2024 року, під головуванням начальника Подільської районної державної адміністрації Михайла ЛАЗАРЕНКА відбулось робоче засідання групи Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Подільській районній державній адміністрації щодо посилення заходів з профілактики африканської чуми свиней на території Подільського району.

Головні питання порядку денного :

1. Оголошення спалаху африканської чуми свиней в приватному домогосподарстві с. Гонората, Куяльницької громади Подільського району;

2. Встановлення карантину щодо африканської чуми свиней;

3. Затвердження Плану заходів щодо профілактики, недопущення поширення та ліквідації захворювання африканської чуми свиней у населеному пункті Гонората.

Під час зустрічі були обговорені всі нагальні питання щодо запобігання розповсюдження африканської чуми свиней на території району.

Африканська чума свиней ― це вірусна хвороба. Для людей вона не несе небезпеки, а для свиней є летальною. Ліків та вакцини від захворювання немає, тому важливо не допускати його поширення.

Рішенням комісії затверджено план дій та визначено межі епізоотичного вогнища (територія особистого підсобного господарства), та додатково зону радіусом 3 км .

Відповідно до вимог Інструкції з профілактики та боротьби з АЧС тварини, які утримувалися в епізоотичному вогнищі, підлягають умертвінню безкровним методом, після чого проводять спалювання. Приміщення, в яких утримувалися свині, знезаражують.

Комісією були обговорені рішення щодо посилення контролю та визначення зон захисту й нагляду.

На в’їзді та виїзді до зони епізоотичного встановлено карантинний пост та забезпечено цілодобове чергування.

Наразі проводиться робота з уточнення свинопоголів`я в зонах захисту та нагляду. Сигнальних повідомлень про випадки підозри на захворювання та загибель свинопоголів’я з навколишніх населених пунктів та господарств не надходило. Ситуація