15 лютого в Україні відзначається День вшанування учасників бойових дій на території інших держав та річниця виведення радянських військ з Афганістану.

З цієї нагоди, сьогодні, в селищі Саврань відбулися урочистості та покладання квітів до пам’ятника Полеглим синам Савранщини.

В заході взяли участь селищний голова, учасників бойових дій на території інших держав, учасники ООС (АТО), працівники селищної ради, представники громадських організацій, депутати та небайдужі жителі громади.

З кожним роком все далі і далі історія віддаляє нас від вогняних років афганської війни. Але час не підвладний викреслити з нашої пам’яті героїчні подвиги, приклади мужності і вірності військовому обов’язку, які продемонстрували тисячі відданих синів України.

Саме пам'ять про страшні події афганської війни збирає щороку в лютому воїнів-інтернаціоналістів.

Після Другої Світової війни війська СРСР брали участь у 24 локальних війнах і збройних конфліктах на території 16 іноземних держав. Найбільш масштабною та трагічною була війна в Республіці Афганістан. 10 років – з 25 грудня 1979 року по 15 лютого 1989 року тривала війна. Через афганське пекло пройшли десятки тисяч солдат. Під час війни тисячі наших співвітчизників загинули у боях і померли від ран, контузій, травм і хвороб, пропали безвісти.

Окрім афганської, за часів СРСР, українські військові брали участь і в інших локальних війнах і збройних конфліктах на території 16 іноземних держав - вони виконували «інтернаціональний» обов’язок у Чилі, Іспанії, Єгипті, В’єтнамі, Ефіопії, Сирії, Анголі, Мозамбіку на острові Куба та в інших «гарячих» точках.

Ми вдячні учасникам бойових дій за мужність і патріотизм, за стійкість та витримку.