12 травня 2022 року в приміщені Савранської бібліотеки для дорослих сектором «Савранське бюро правової допомоги» Подільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги проведено право просвітній захід в ході якого з відвідувачами бібліотеки говорили про сексуальне та гендерне насильство в умовах воєнного конфлікту.

Нажаль явища гендерно-зумовленого насильства під час війни завжди були та залишаються поширеним явищем в різних регіонах світу, нажаль така доля не оминула і наших співгромадян. Воно може приймати багато різних форм, які часто використовуються як засіб ведення війни, в тому числі зґвалтування, поневолення, примусову вагітність чи аборт, викрадення та торгівлю людьми, примусове оголення тіла, передача захворювань та багато інших. Викрадення та поневолення також є частими формами гендерно-обумовленого насильства в окупованих районах.

У Міжнародному протоколі з документування та розслідування сексуального насильства в конфлікті визначають основні мотиви агресора:

  • Сексуальне та гендерне насильство може розглядатися як стратегія досягнення військових цілей. У цьому випадку сексуальне насильство є частиною широкомасштабного нападу на цивільне населення, або актів геноциду.
  • застосовуватися з метою послаблення громади та отримання контролю над нею. Його використовують, щоб покарати або знищити певну групу, тероризувати її членів, помститися їм, змусити покинути територію та поширити повідомлення про напади.
  • Сексуальне насильство - як форма катувань у місцях тримання під вартою, в’язницях та слідчих ізоляторах. Застосовуючи його, агресор має на меті покарати, принизити, залякати постраждалих або шляхом примусу домогтися інформації від затриманих.
  • спроба вплинути на окремих людей через їхні конкретні функції, роль або посаду в громаді — наприклад, на лідерів або активістів. Члени їхніх сімей також можуть піддаватися нападу як виду покарання, примусу надати інформацію про діяльність або місцеперебування близьких.
  • з метою об’єднання солдатів та бійців, які стають співучасниками злочинів.

Будь-яке сексуальне насильство вчинене агресором — є воєнним злочином, порушенням законів та звичаїв війни.

Як і за інші воєнні злочини, за сексуальне насильство передбачена кримінальна відповідальність. Її призначають за результатами розгляду судових справ у Міжнародному кримінальному суді в Гаазі, створеними трибуналами або національним судом України.

У зв’язку з цим важливо фіксувати злочини та збирати максимум доказів для ідентифікації осіб, що причетні до воєнних злочинів з метою притягнення їх в подальшому до відповідальності, а саме:

  • звернутися за медичною допомогою (103);
  • повідомити про злочин Національну поліцію (102),
  • Генеральну прокуратуру (0 800 507 001) або Урядову гарячу лінію (15 47);

зафіксувати злочин та можливих свідків: описати обставини, місце (адреса чи позначка на карті), дату й час злочину, ПІБ, дату народження та контакти постраждалої особи, детальну інформацію про злочинців (кількість, якщо відомо — імена й посади, наявність зброї, про що розмовляли між собою тощо), інформацію про схожі випадки у певній місцевості, завдану шкоду, контакти свідків, фото/відео з місця подій.

Якщо потерпіла особа перебуває на тимчасово окупованій території і не маєте змоги звернутися до уповноважених органів влади —повідомити про злочин можна Офіс Генерального прокурора телефоном (096 755 02 40) або електронною поштою (Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.), залишити повідомлення на сайті Офісу Генерального прокурора України; через телеграм-боти: @stop_russian_war_bot або @war_crime_bot.

Сексуальне насильство нерідко стає сильною психологічною травмою для постраждалих, тому важливо звертатися й за психологічною допомогою. Таку допомогу можна отримати за телефоном Урядової гарячої лінії (15 47), Національної гарячої лінії з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації (116 123), а також звернувшись до мобільних бригад соціально-психологічної допомоги, що працюють на Сході України.

Незважаючи на всю складність та трагічність ситуації для потерпілої особи варто пам’ятати, що жоден злочин не має залишитися поза увагою правоохоронних органів та суду зокрема і міжнародного.

Для отримання правової допомоги звертайтесь до бюро правової Подільського місцевого центру за адресою: :

смт. Саврань, вул. Соборна, 9, каб. 6, тел.: (04865) 3-31-03

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103

#Безоплатна_правова_допомога #Савранське_бюро_правової_допомоги #БПД