29 січня 2024 року секретар селищної ради Олег ЖИРУН разом з начальником фінансового відділу Аллою КОЛЕБЛЮК та начальником відділу освіти Анною БОНДАРЕНКО взяли участь в розширеній апаратній нараді Подільської районної державної (військової) адміністрації під головуванням Михайла ЛАЗАРЕНКА щодо раціонального використання бюджетних коштів в умовах воєнного стану.

При використанні бюджетних коштів в діях посадовців усіх рівнів повинна бути злагодженість, відкритість та прозорість - наголосив Михайло Дмитрович. Першочергово кошти мають бути спрямовані на забезпечення потреб Сил оборони України, будівництва фортифікаційних споруд, утримання належного стану укриттів тощо. Насамперед діяльність влади має бути направлена на забезпечення харчування дітей у школах й дитячих садочках з дотриманням всіх встановлених норм та збереження здоров’я дітей.

За результатами проведеної наради очільник району надав ряд доручень щодо прозорості та підзвітності територіальної громади у використанні коштів.

01 лютого 2024 року на виконання доручень начальника (голови) Подільської районної військової (державної) адміністрації Михайла ЛАЗАРЕНКА, секретар селищної ради, виконуючий обов’язки селищного голови, Олег ЖИРУН провів нараду з розпорядниками бюджетних коштів громади, на якій були заслухані звіти керівників структурних підрозділів апарату селищної ради, комунальних закладів громади щодо використання коштів в 2023 році та визначені напрямки раціонального використання бюджетних коштів у 2024 році.

Зокрема, керівниками було відмічено, що за рахунок місцевого бюджету у 2023 році було проведено капітальний ремонт   частини даху приміщення КНП «Савранський центр первинної медико-санітарної допомоги», придбано та встановлено 2 опалювальних котли в КНП «Савранська лікарня», проведено ремонти покрівлі Вільшанської філії та підлоги Осичківського ліцею, придбано три шкільних автобуси, один з яких на умовах співфінансування з обласним бюджетом.

Залишок коштів селищного бюджету на котловому рахунку в органах Державного казначейства, станом на 01.01.2024 року, становить 22165,6 тис. грн. Дана сума складається з перевиконання доходної частини селищного бюджету за рік – 6889,7 тис. грн., залишку асигнувань – 15038,0 тис. грн. (в т.ч. загальний фонд – 10488,77 тис. грн., спеціальний фонд – 4550,233 тис.грн.), нерозподіленого залишку коштів 2022 року – 237,9 тис. грн.

Керівник громади, під час наради, наголосив, що у зв’язку зі змінами в бюджетному законодавстві, а саме: перерахування ПДФО з військових до державного бюджету, зменшення обсягу базової дотації з державного бюджету вдвічі, зменшився фінансовий ресурс селищного бюджету на 2024 рік в порівнянні з бюджетом 2023 року.

У планах на поточний рік є такі пріоритетні напрямки: видатки на оборону країни, безпека та збереження здоров’я дітей, забезпечення якісного харчування дітей та оснащення харчоблоків в закладах освіти, облаштування укриттів, допомога внутрішньопереміщеним особам, а також придбання стаціонарного цифрового ренген-апарату в КНП «Савранська лікарня» та капітальний ремонт даху Бакшанського ліцею.

За результатами проведеної наради розпорядникам бюджетних коштів були дані доручення щодо обмеження здійснення непершочергових видатків та встановлення пріорітетними напрямками здійснення фінансування на захищені статті видатків, інших поточних видатків, що забезпечують функціонування бюджетних установ, організацій і неприбуткових комунальних підприємств.