Спортивні тренування - важлива частина життя людини, що прагне покращити свої навички орієнтації у нестандартних ситуаціях. Заняття спортом тренують комплексно і фізичні, і психологічні людські якості, виховують волю, мужність, наполегливість у досягненні мети, почуття відповідальності. Вчені довели, що розумова працездатність суттєво залежить від рухової активності людини. Систематичні заняття фізичними вправами підвищують концентрацію, лабільність і динамічність нервових процесів, що зумовлює ефективний вплив на розумову діяльність. Також важ­ливим є приклад здо­рового способу життя у сім’ї. Здоровий спосіб життя – це спосіб жит­тє­діяльності людини, який спрямований на зміцнення здоров’я людини та профі­лак­тику найбільш розпов­сюджених захворю­вань. Здоровий спосіб життя включає такі принципи:

- дотримання режиму дня;

- раціо­наль­не харчування;

- фізичну культуру;

- дотримання правил гігієни;

- відсут­ність шкідливих звичок;

- доброзичливе ставлення до оточуючих;

- активний відпочинок;

- сприятливі умови життя.

         Намагайтеся, щоб на вашому столі були корисні продукти та здорова їжа. Дотримуйтесь вдома режиму дня, що включає повноцінний сон, прогулянки на свіжому повітрі, чергування активної діяльності та відпочинку. Академік Микола Амосов стверджував: «Щоб бути здоровим, потрібні власні зусилля, постійні і значні. Замінити їх не можна нічим».

         Стан здоров’я людини залежить на 20% від спадковості, на 10% від рівня розвитку медицини, на 20% від стану довкілля, на 50% від способу життя. Тому справедливі є слова: «Ваше здоров’я у ваших руках». Фізична культура і спорт – це не тільки здоровий спосіб життя, це повноцінне здорове життя, яке відкриває все нові і нові можливості для реалізації сил і талантів. Це шлях, який допоможе прожити життя плідно та з радістю. Займайтесь фізичною культурою і спортом та будьте здорові!