У вересні 2021 року зареєстровано гострий в’ялий параліч у дитини Рівненської області. При обстеженні хворої дитини та 19 контактних дітей виділено вакциноспоріднений поліовірус тип 2, який визиває параліч у не щеплених дітей. Це епідеміологічний сигнал того, що розпочалась циркуляція вірусу серед населення України. Тому Міністерство охорони здоров’я України по рекомендації ВОЗ посилює заходи профілактики цього тяжкого захворювання.

     У світі неблагополучними по поліомієліту є такі країни як Афганістан та Пакістан. З території цих держав інфекція виноситься на інші території.

     Так, в 2010 році був зареєстрований спалах поліомієліту в Таджикістані, де захворіло 293 чоловіка, у тому числі 10 чоловік померло. Захворювання в 99% протікало як параліч нижніх кінцівок.

       У 2013 році відмічена циркуляція вакциноспорідненого вірусу поліомієліту серед дітей в Ізраілі, а в 2014 році в Закарпатській області.

     Поліомієліт – це вірусне інфекційне захворювання, яке характеризується ураженням клітин ( мотонейронів) спинного мозку. Хворіють в основному діти до 3-х років. Джерелом інфекції є хворі на паралітичні та непаралітичні форми поліомієліту або вірусоносії. Від інфікованих дітей вірус передається через брудні руки, іграшки та інфіковану воду або їжу.

       Клінічні прояви поліомієліту різнобічні. У понад 90% інфікованих осіб інфекція безсимптомна, у 4-8 % захворювання протікає як респіраторна або кишкова інфекція, у 1 % хворих розвивається менінгіт і лише в 0,1-1% розвивається паралітична форма, тобто розвивається параліч нижніх кінцівок, тулуба, рук, що приводить до інвалідізації.

     Основа профілактики поліомієліту – це профілактичні щеплення.

     Після другої світової війни була дуже висока захворюваність на поліомієліт, що стимулювало розробку вакцини. Були розроблені дві вакцини: інактивована вакцина Солка ( США) та жива пероральна вакцина Себіна ( СРСР).

       Завдяки проведенню щеплень проти поліомієліту вільними від поліомієліту є повністю територія Західної півкулі, Європа.

     Україна також в 2002 році отримала сертифікат країни, вільної від поліомієліту.

     Для того, щоб попередити розповсюдження поліомієліту необхідно підтримувати високий рівень ( 95%) охоплення щепленнями дітей. Останні роки щеплення дітей проти поліомієліту знизилась до 70-80 %. Основна причина – відмова від щеплень.

     Згідно з календарем профілактичних щеплень в Україні діти у віці до 6-ти років повинні мати вакцинальний комплекс ( 4 дози) щеплень вакцинами для поліомієліту, з них 2 дози інактивованої та 2 дози оральної поліомієлітної вакцини. При досягнені дитини 6 та 14 років, проводиться ревакцинація проти поліомієліту.

     У відповідь на спалах циркулюючого вакциноспорідненого поліомієліту тип 2 Міністерством охорони здоров’я розпочато в країні кампанію імунізації проти поліомієліту дитячого населення до 6 років. Кампанія з вакцинації відбудеться в два етапи:

  • Перший – це кампанія щеплення вакциною ІПВ не щеплених дітей віком до 6-ти років, яка розпочалась з першого лютого 2022 року і триватиме три тижні;
  • Другий- це щеплення вакциною ОПВ усіх дітей віком до 6-ти років, навіть, якщо вони мають усі необхідні щеплення відповідно до національного календаря.

   Враховуючи важкість перебігу захворювання на поліомієліт, що спричиняє інвалідність та є небезпечним для життя, відсутність специфічного лікування, щеплення є єдиним методом попередження цього захворювання.

     Шановні батьки! Перегляньте своє ставлення до імунізації .

      Пам’ятайте, що поліомієліт – це дитячий параліч, якому можна запобігти, проводячи щеплення, бо в разі захворювання дитина залишиться інвалідом.

  

Лікар-епідеміолог Подільського РВП

ДУ «Одеський ОЦКПХ МОЗ»                                                              В.М.Шенкаренко