Війна в Україні призвела до більшої єдності українців. З підняття українського духу та націоналізму, все більше застосовуються кольори нашого прапора у побуті.

Державні символи – це визначені і закріплені на конституційно-правовому рівні офіційні знаки держави, які в лаконічній формі відображають її суверенітет та ідеологію і, як правило, мають етнічно-національне походження. Державні символи завжди відображають певну ідеологію, оскільки вона об’єктивована у знакових символах держави.

Перелік державних символів України визначено у ст. 20 Конституції України. Ними є:

1) Державний Прапор України;

2) Державний Герб України;

3) Державний Гімн України.

Державний Прапор України – стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів.

Державний Прапор України є одним із офіційних атрибутів держави, це символ її суверенітету.

Державний Герб України є одним із офіційних символів Української держави. Постановою Верховної Ради України “Про Державний Герб України” від 19 лютого 1992 р. № 2137-XIIі затверджено малий герб України (тризуб), вважають його головним елементом великого герба України.

Порядок використання Державного Герба України і донині регулюється приписами пункту другого згаданої постанови, де зазначено, що зображення Державного Герба України розмішується на печатках органів державної влади і державного управління, грошових знаках та знаках поштової оплати, службових посвідченнях, штампах, бланках державних установ з обов’язковим додержанням пропорцій зображення герба, затвердженого п. 1 цієї постанови.

Щодо порядку використання Державного Гімну України законодавець зазначив таке: “Встановити, що урочисті заходи загальнодержавного значення розпочинаються і закінчуються виконанням Державного Гімну України. Музичне виконання Державного Гімну України здійснюється під час проведення офіційних державних церемоній та інших заходів” (ст. 2 Закону України “Про Державний Гімн України”).

Підсумовуючи, варто зазначити, що неповагу до державних символів України можна розцінювати як неповагу до власної держави, українського народу та національних традицій.