Зупинка через бойові дії підприємства-монополіста "Артемсолі" призвела до дефіциту солі в Україні. На Одещині пропонують розпочати розробку інших родовищ.

Ізмаїльське родовище розташоване на півдні Одеської області, між озерами Катлабух та Китай, і вважається практично невичерпним – його запаси оцінюються у 4 млрд тонн. Цього Україні вистачить на кілька тисячоліть.
Професор кафедри загальної геології Одеського національного університету імені І.І. Мечникова Володимир Кадурін, з яким ми поговорили, упевнений, що зараз треба розробляти саме Ізмаїльське родовище:
"Воно цілком може замінити Артемівське та Слов'янське. Якщо ситуація в районі Соледара тривалий час залишатиметься такою ж, то треба розробляти Ізмаїльське. Але видобуток буде пов'язаний із труднощами - глибина залягання кам'яної солі там понад сто метрів, доведеться рити глибокі шахти, але це відома практика", - пояснив науковець.
Крім того, дефіцит солі в окремо взятій Одесі можна покрити, відновивши видобуток на Куяльницькому лимані, припинений у 1931 році.
"Метод дуже простий. Там є лагуна, створена ще в XVII столітті, туди запускається ропа - солона вода Куяльника. Лагуна перекривається, і через деякий час сонце випарує воду. Щоправда, таким чином сіль можна отримувати лише в літній період", - пояснив Кадурін. .
Дефіцит солі в Україні буде ліквідовано найближчим часом за рахунок постачання з європейських країн. Ціни на неї піднімуться, проте на гаманцях українців це майже не позначиться.