Відповідно до Закону України «Про ідентифікацію та реєстрацію тварин» проводиться ідентифікація всіх сільськогосподарських тварин, які утримуються в господарствах власників. Дія цього Закону поширюється на юридичних і фізичних осіб.  

         Відповідно до ст. 37  Закону України «Про ветеринарну медицину» юридичні та фізичні особи,діяльність яких пов’язана з утриманням та обігом тварин,зобов’язані виконувати вимоги щодо ідентифікації тварин,що їм належать.

Ідентифікація та реєстрація сільськогосподарських тварин здійснюється з метою:

- одержання оперативної і надійної інформації про поголів’я сільськогосподарських тварин,щодо статі, віку, породи та його місця перебування для поліпшення  управління і прогнозування ринків продукції тваринництва;

- охорони території України від епізоотичних захворювань;

- контролю за санітарним станом виробництва,  якістю і походженням продукції тваринництва;

-контролю за переміщенням тварин на території країни та під час їх продажу, експорту та імпорту.

         Проведення ідентифікації тварин (великої рогатої худоби, свиней, кіз, коней, овець) ставить за мету створення системи постійного контролю за станом здоров’я тварин та походження тваринницької продукції на всіх етапах обігу — від її виробництва до реалізації.

         Процедура ідентифікації тварин дає право її власнику реалізовувати молоко та м’ясо тварини, отримати дозвіл на її переміщення та забій, продаж, участь у виставці тощо.

         Для того щоб ідентифікувати тварину необхідно звернутися до Савранської районної державної лікарні ветеринарної медицини,  а також до ветеринарних  лікарів, які знаходяться на території Савранської селищної ради в зоні обслуговування вашого населеного пункту, де ви отримаєте  більш детальну інформацію по  всіх питаннях які вас  цікавлять.

         За порушення вимог законодавства України з питань ідентифікації та реєстрації тварин власниками ВРХ і ДРХ, свиней та коней статтею 107-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено адміністративну відповідальність.

         Правопорушення тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а на фізичних осіб – підприємців, уповноважених осіб – від п’яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 Тож будьте пильними та відповідальними у відношенні до своїх тварин — проідентифікуйте їх та проведіть повний клінічний огляд.