В смт. Саврань зареєстровано 2 випадки захворювання на лептоспіроз.

Червень – вересень це місяці коли легко можна заразитись цією інфекцією.

         Лептоспіроз – досить тяжке інфекційне захворювання людей і тварин, яке викликається мікробами лептоспірами.

         Основним джерелом і розповсюджувачем даного захворювання є гризуни (щури, миші). Можуть також хворіти сільськогосподарські тварини. З сечею гризунів збудник лептоспірозу попадає в водоймища, де довгий час зберігається. Крім того гризуни можуть забруднювати харчові продукти. Тому зараження людини лептоспірозом часто відбувається під час рибалки, польових робіт, вживання сирої води з водоймищ природних вогнищ лептоспірозу, де збудник циркулює серед гризунів.

         Лептоспіри можуть проникати в організм не тільки через желудочно-кишковий тракт, але і через ушкоджену шкіру, слизові оболонки носа, очей.

         Лептоспіроз у людини починається, як правило, гостро з ознобу, загальної слабкості, температура до 39-40 градусів, з’являється головна біль, біль в м’язах і суглобах. Характерним для лептоспірозу є біль в ікроножних м’язах, а також м’язах спини, живота. Відмічається почервоніння і одутловатість обличчя, ін’єкція сосудів склер.

         Нерідко з’являється жовтушність склер, шкіри, геморагічні прояви, нудота, блювота. Лептоспіра врадає всі органи людини, найчастіше – печінку, нирки. Порушення функцій цих органів може привести до тяжких наслідків, затримки сечі, розвитку гострої ниркової недостатності.

         Профілактика лептоспірозу – це боротьба з гризунами, захист сховищ харчових продуктів від проникнення в них гризунів, захист водоймищ від забруднення їх виділеннями.

         Категорично забороняється вживання сирої води із водойму.

         При появі ознак лептоспірозу необхідно звернутись за медичною допомогою в перші дні захворювання.

         Самолікування лептоспірозу недопустимо.

Завідувач відділом епіднагляду та профілактики інфекційних хвороб Подільського РВП ДУ «Одеський ОЦКПХ МОЗ» В. М. Шенкаренко