Бруцельоз — небезпечна інфекційна хвороба тварин і людей переважно з хронічним перебігом.
Збудником бруцельозу є бактерії роду Brucella. Загалом відомо близько десяти видів цих бактерій, однак, для людини головну небезпеку становлять чотири види, на які хворіють кози, вівці, велика рогата худоба, свині, собаки, а також дикі парнокопитні та зайці.
Основними симптомами у тварин, як правило є репродуктивні проблеми – безпліддя і викидні, інколи проявляються іншими клінічними ознаками такими як: вульвіти, вагініти, параліч таза, бурсити та гігроми суглобів. У самців проявляються орхітами, епідидимітами, інколи наступає атрофія сим’яників та придатків.
Оскільки перебіг хвороби у тварин зазвичай безсимптомний, важливим є постійне проведення лабораторного дослідження біоматеріалу від свійських та диких тварин.
Лікування хворих тварин не проводиться. У випадку виявлення хвороби запроваджуються карантинні обмеження. У неблагополучному пункті тварин усіх видів, які позитивно реагують при дослідженні на бруцельоз або у яких виникли клінічні ознаки захворювання (аборти), негайно ізолюють і здають на санітарну бойню м’ясокомбінату – незалежно від віку, вагових кондицій, вагітності. Це призводить до значних економічних збитків у господарстві.
Для попередження хвороби необхідно дотримуватись таких правил:
- тварин завозити з благополучних у відношенні бруцельозу господарств;
- переміщення тварин здійснювати тільки за погодженням територіального підрозділу Держпродспоживслужби та за наявності супровідних ветеринарних документів;
- забезпечити проведення планових лабораторних досліджень тварин на бруцельоз в господарствах та приватному секторі, а також диких тварин добутих під час сезону полювання;
- під час догляду за тваринами використовувати окремий одяг та інвентар;
- не допускати до тваринницьких приміщень сторонніх осіб, тварин;
- підтримувати належний рівень чистоти в тваринницьких приміщеннях та місцях зберігання кормів, періодично проводити їх дезінфекцію, дератизацію;
- забій тварин та обіг продуктів забою проводити з дозволу спеціалістів Держпродспоживслужби після проведення ними передзабійного огляду тварин та ветеринарно-санітарної експертизи м’яса, продуктів забою.
Як вберегти себе від зараженням бруцельозом:
- не вживайте сире молоко та молокопродукти;
- споживайте продукти лише відомого походження;
- споживайте м’ясо тільки після термічної обробки;
- вживайте лише пастеризоване або кип’ячене молоко;
- не купуйте молочні та м’ясні продукти на стихійних ринках.