Сьогодні Начальник Одеської обласної військової адміністрації Максим Марченко взяв участь в роботі сесії Одеської обласної ради та виступити перед депутатами з окресленням основних важливих напрямків спільної роботи військової адміністрації та обласної ради.

На початку роботи сесії Максим Марченко вручив Орден Богдана Хмельницького ІІІ ступеня, яким нагороджено посмертно командира 38 окремого стрілецького батальйону Оперативного командування «Південь» Максима Лиходіда, який загинув 29 липня 2022 року під селищем Красногорівка Донецької області від уламку ворожого «граду». Нагороду отримали дружина Тетяна Петрівна, мати Людмила Іванівна, діти Аліна, Анастасія і Роман.
Говорячи про економічні показники життєдіяльності регіону Начальник ОВА зазначив, що в області продовжують працювати підприємства агропромислової галузі, показники якої дозволили Одещині зайняти лідерські позиції по збору врожаю у минулому році. Підприємства сфери послуг, незважаючи на воєнний стан в країні, зберегли свій потенціал приблизно на рівні 80%. Промислова галузь, втративши близько 50% своїх можливостей, залишає основу для післявоєнного відновлення.
«Проблеми транспортної системи, пов’язані з блокуванням Чорноморських портів, стали новим викликом для розвитку Дунайських портів, які продемонстрували розвиток своїх можливостей в середньому у 3 рази в порівнянні з довоєнним періодом» - сказав Максим Марченко.
Окремо Начальник ОВА зупинився на енергетичній сфері, яка значно постраждала під час ракетних ударів, і наслідки чого відчув на собі кожен мешканець області, а Одеського району особливо.
«Противник протягом шести місяців завдав 14 ударів по об’єктах енергетичної інфраструктури. Було виведено з ладу 3 підстанції області, одну з яких повністю. Влучання в підстанції привело до знищення великовартісного обладнання, і наприкінці січня спричинило зниження рівня приблизно 30% спроможностей енергосистеми Одеського району отримувати і розподіляти електроенергію. Для відновлення енергетичної системи обласною адміністрацією у взаємодії з НЕК Укренерго були організовані та проводяться безпрецедентні за своїм масштабом заходи» - відзначив керівник області.
Обласна влада продовжує роботу з відновлення житлових об’єктів, пошкоджених внаслідок ракетних ударів противника. За рахунок обласного бюджету та місцевих меценатів відновлено житловий будинок «Тірас». В Сергіївці Білгород-Дністровського району виконані роботи з відновлення несучих конструкцій пошкодженого 9-ти поверхового будинку. Ініційовано початок подальших ремонтних робіт.
«На відновлення пошкоджених приватних будівель в Маяківській, Сергіївській та Арцизських громадах, при координації обласної військової адміністрації, ООН передано суттєву кількість будівельних матеріалів» - додав Максим Марченко.
Не оминув своєю увагою керівник області і сферу медицини, наголосивши, що наразі система охорони здоров’я області із зрозумілих причин зорієнтована у першу чергу на надання якісної та своєчасної допомоги військовослужбовцям та внутрішньо переміщеним особам. Поряд з цим, не знижується якість надання медичної допомоги і всім мешканцям області. Продовжується оновлення матеріально-технічної бази медичних закладів: більше ніж 350 найменувань медичного обладнання отримано в рамках гуманітарної допомоги; для забезпечення більшої автономності лікарень, організовано буріння на їх території артезіанських свердловин.
«У той же час, в ході ініційованих військовою адміністрацією та обласною радою перевірок діяльності певних медичних закладів, виявлено ряд суттєвих проблем і порушень, пов’язаних з бездіяльністю і некомпетентністю їх керівників, що є неприпустимим, особливо під час дії воєнного стану. Хочу наголосити, що ми і надалі будемо приділяти увагу організації функціонування медичних закладів у відповідності до вимог чинного законодавства» - зазначив у своєму виступі Начальник Одеської ОВА Максим Марченко.
Також за словами керівника області багато роботи проводиться щодо налагодження співпраці з міжнародними партнерами та виборювання Україною права проведення Всесвітньої виставки “Експо - 2030” в Одесі, що має стати ще одним потужним імпульсом для розвитку регіону.