Господарі які мали контакт з хворою собакою, зараз отримують антирабічні щеплення, щоб попередити це невиліковне захворювання.
Тому виникла необхідність нагадати заходи профілактики цього захворювання.
Сказ - це вірусне інфекційне захворювання , що передається людині під час укусу або контакту із слиною хворої тварини.
На сказ хворіють всі домашні та дики тварини. Із домашніх тварин найбільш частим джерелом інфекції є коти та собаки із диких- лисиці.
Лисиці зараз є резервуаром хвороби в природі. Скажена лисиця не боїться людей, заходить в населений пункт нападає на домашніх тварин і людей.
Щоб не захворіти на сказ необхідно оберігати себе від укусів. Пояснювати дітям небезпечність контактів з бездомними та дикими тваринами.
Якщо ж все таки відбувся укус, необхідно рану промити мильною водою, края рани обробити йодною настойкою і негайно звернутись до медичного закладу, де буде вирішена необхідність проведення антирабічних щеплень.
За медичною допомогою при укусах в селищі Саврань можна звернутись в травматологічний кабінет Савранської лікарні, в любий час доби.
Сказ вилікувати не можливо, якщо хвороба почалась. Щеплення – є єдиним засобом попередити цю хворобу, якщо покусала хвора на сказ тварина.
В зв’язку з реєстрацією сказу в населеному пункті необхідно всім жителям, які отримали покуси тваринами звернутись до медичного закладу. Своїм собакам та котам провести щеплення. Собак постійно тримати на прив’язі. Це основні заходи в вогнищі сказу.

Завідувач відділом епіднагляду
(спостереження) та профілактики
інфекційних хвороб Подільського РВП
ДУ «Одеський ОЦКПХ МОЗ» Віталій ШЕНКАРЕНКО