В період інтенсивного застосування інсектицидів на посівах медоносних культур виникає загроза отруєння бджіл пестицидами, або хімічний токсикоз, що є результатом грубих порушень правил і санітарних вимог застосування пестицидів сільгоспвиробниками. Токсикози бджіл виражаються в ослабленні бджолосімей, зниженні їх продуктивності та масовій загибелі, що надає великих збитків бджолярам.
Для того, щоб недопустити пошкодження бджіл, необхідно дотримуватись певних правил як аграріям так і бджолярам.
- Правильний вибір пестициду. Землекористувачам всіх форм власності необхідно обов’язково застосовувати засоби захисту рослин безпечні або найменш токсичні для бджіл (Моспілан ВП, Біская 240 OD, м.д., Маврік, ЕВ., Каліпсо 480SC, Омайт 570,в.е., Кораген 20, КС та інші безпечні для бджіл препарати, які пройшли державну реєстрацію та включені до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» і «Доповнень» до нього.
- Суб’єкти господарювання зобов’язані завчасно попереджати органи місцевого самоврядування, а якщо є така можливість то і пасічників про заплановане застосування засобів захисту рослин для наземних обробок не пізніше ніж за 2 доби - для авіаційних не менше ніж за 3 доби до обробки. У повідомленні вказати дату обробки, назву препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату.
- При застосуванні хімічного обприскування на медоносних культурах попередити пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до 10 км від оброблюваних площ.
- Не допускати обробку квітучих медоносів і пилконосів під час масового льоту бджіл, безпосереднього контакту покрову бджіл з робочим розчином інсектицидів.
- Обмежувати застосування мікрокапсульованих препаративних форм (мк. с. - мікрокапсульована суспензія, мк. е. - мікрокапсульована емульсія), так як бувають випадки, коли бджоли збирають капсули і відносять їх до вуликів, де препарат, поступово виділяючи діючу речовину, отруює всю бджолину сім'ю.
- Суворо дотримуватися регламентів застосування в навколишньому середовищі токсичних для бджіл речовин. При використанні високотоксичних для бджіл піретроїдних інсектицидів паралельно застосовувати репеленти, що забезпечать збереження життя робочих бджіл на період токсичної дії інсектициду.
- Всі роботи з пестицидами і агрохімікатами проводити в ранкові (до 10) і вечірні (18-22) години при мінімальних висхідних повітряних потоках. Як виняток, допускається проведення обробок у денні години в похмурі і прохолодні дні з температурою навколишнього повітря нижче +10 градусів. (п. 6.1.5. ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві»).
- Проводити обприскування наземним методом при швидкості вітру до 3 м/с (дрібно крапельне) і 4 м/с (крупно крапельне), при цьому не порушувати зону санітарного розриву від населених пунктів, тваринницьких комплексів, місць проведення ручних робіт по догляду за сільгоспкультурами, водойм і місць відпочинку. Санітарна зона при вентиляторному обприскуванні 500 м, при штанговому – 300м. Обробка посівів у цих зонах допускається при напрямку вітру від населених пунктів і інших об'єктів, що підлягають санітарному захисту (п. 6.3.1., 6.3.4. ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві»).
- Проводити обприскування авіаційним методом в ранкові та вечерні години дня, при швидкості руху повітря, що не перевищує – 3 м/с (дрібне-крапельне обприскування) і 4 м/с (крупно-крапельне обприскування), температурі повітря не вище +22 градуси, робоча висота над об’єктом обробки повинна бути не менше 3 м. При цьому не порушувати зону санітарного розриву: 5 км від місця постійного перебування медоносних пасік; 2 км від рибогосподарських водоймищ, відкритих джерел водопостачання, місць випасу свійських тварин, об’єктів природно-заповідного фонду; 1 км від населених пунктів, тваринницьких ферм і птахоферм, посівів сільськогосподарських культур, що використовуються у їжу без термічної обробки (цибуля на перо, селера, кріп, огірки, помідори, полуниця, малина та інші), а також садів, виноградників та місць проведення інших сільськогосподарських робіт. (ДСП 382-96 «Державні санітарні правила авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України»).
- Всі проведені хімічні обробки необхідно фіксувати в журналі обліку застосування пестицидів. Журнал заповнюється і ведеться агрономом, бригадиром або іншою особою, яка призначена наказом керівника господарства за відповідальність безпечного застосування хімічних засобів захисту рослин.
- Допускати до роботи з пестицидами і агрохімікатами осіб, які пройшли спеціальну підготовку та мають на те відповідний допуск (посвідчення)
Пам’ятка бджолярам
• Зареєструвати пасіку за місцем проживання або за місцем знаходженням у місцевих державних адміністраціях або сільських, селищних, міських радах у порядку відповідно до Наказу Міністерства аграрної політики України і Української академії аграрних наук 20.09.2000 р. № 184/82;
• Розміщувати пасіки на земельних ділянках, які належать пасічнику на правах власності або користування, відповідно ст.15 Закону України "Про бджільництво";
• При розміщенні пасік на земельних ділянках інших власників або перевезенні (кочівлі) пасік за згодою інших власників або користувачів, поставити пасіку на облік у сільській раді, на територію якої прибув на кочівлю, або на території якої розмістив пасіку;
Якщо Ваша пасіка не зареєстрована, то аграрій не матиме можливості Вас повідомити, оскільки відомості про кількість пасік в населеному пункті, аграрії отримують саме з місцевої ради.
Якщо Вас повідомили про майбутню обробку рослин пестицидами та агрохімікатами, Ви, в свою чергу, маєте вжити всіх необхідних заходів для попередження мору бджіл: вивезти пасіку в безпечне місце та ізолювати бджіл у вуликах на термін, (не більше ніж 12 годин), передбачений обмеженнями в разі застосування засобів захисту рослин.
77-80, +38
Дотримання законів України «Про бджільництво», «Про захист рослин», «Про пестициди і агрохімікати», «Про місцеве самоврядування в Україні», співпраця, партнерське взаєморозуміння між аграріями та бджолярами дозволить уникнути випадків загибелі бджіл через застосування засобів захисту рослин.
Порушення законодавства про поводження з пестицидами і агрохімікатами тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову та кримінальну відповідальність, передбачену ст.21 Закону України “Про захист рослин”, ст. 38 Закону України “Про бджільництво”, Кодексом України про адміністративні правопорушення та іншими нормативно-правовими документами.
Ніна ПАЛІЄНКО, державний фітосанітарний інспектор Головного Управління Держпродспоживслужби в Одеській області