Чумка у собак – небезпечне і часто зустрічається захворювання вірусної природи. Відсутність своєчасного лікування може призвести до загибелі вихованця. Щоб попередити подібну ситуацію, кожному власнику слід знати, яким шляхом воно поширюється, як виявляється, що можна зробити для профілактики. Зрозуміло і докладно про чумки собак – в нашій статті.

Причини чумки у собак
Розвиток чумки у собак відбувається по одній, єдиною, причини – проникнення в організм тварини дуже заразного вірусу, що відноситься до сімейства параміксовірусів. Він характеризується наступними особливостями:
• здатний до дуже швидкого розмноження;
• робить сильний патогенну дію на організм;
• може вражати відразу кілька систем органів або якусь певну;
• зберігає активність в фізіологічних виділеннях хворого собаки протягом тижня, а при сприятливих умовах і більше.
Після потрапляння вірусу в тіло тварини собака сама стає його носієм і джерелом інфекції.
Де собака може заразитися чумою
Заразитися чумою собака може де завгодно, навіть у себе вдома. Джерелом інфекції служать виділення іншої тварини – носія вірусу. Проникнути в організм здорової вихованця вірус може двома шляхами: через травний тракт і дихальну систему, – тому небезпеку становить практично будь-який предмет, не кажучи вже про безпосередній контакт з хворою собакою. це:
• фекалії, виділення під час тічки, слина та інше;
• будка, вольєр;
• миска;
• підстилка і так далі.
«Принести» інфекцію чумки в будинок може і сам господар, наприклад, на взуття. Таким же чином можуть передати вірус кішки, якщо вони гуляють по вулиці, але приходять ночувати додому.
Механізм розвитку хвороби
Після того, як вірус чумки проник в організм тварини, він починає активно розмножуватися. Господар не відразу визначить, що його вихованець хворий. Перші дні собака знаходиться в своєму звичайному стані. Прихований період розмноження вірусу може становити в середньому тиждень, але іноді – дві і навіть три. Дуже рідко зустрічається ситуація, коли ознаки хвороби проявляються через 2-3 дні після контакту між здоровою і зараженої собакою. Таке можливо лише в разі, якщо у тварини практично відсутній імунітет.
На замітку: собака, яка перехворіла чумою, зберігає імунітет до вірусу на все життя.
Після того як інкубаційний період пройшов, і вірус розмножився в достатній мірі, з’являються перші ознаки захворювання.
Початкові симптоми чумки собак
Як проявляється чума собак на початковому етапі? Серед первинних симптомів, найчастіше, зустрічаються:
• млявість;
• пригнічений вигляд;
• набряклість і почервоніння очей;
• скуйовджена шерсть;
• чутливість до світла (собака починає шукати більш темне місце);
• порушення роботи травного тракту;
• слизові виділення з носа і очей.
Не у всіх тварин ці ознаки виявляються в рівній мірі. Їх вираженість залежить від стану імунітету, способу життя, віку та інших факторів. Крім того, деякі симптоми чумки можуть переважати, або до перерахованих додаватися інші (наприклад, підвищення температури тіла). Велике значення має і те, яка система органів найбільше вражена вірусом.
Подальший розвиток хвороби: форми чумки
Симптоми чумки у собак рідко спостерігаються в ізольованому вигляді, так як вірус вражає весь організм. Однак на підставі тих, які виражені найбільш яскраво, умовно виділяють кілька форм захворювання.
Крім класифікації по клінічній картині, виділяють кілька форм чумки у собак на підставі тривалості хвороби.
• Блискавична. Симптоми майже не проявляються, але тварина гине протягом доби.
• Надгострий. Спостерігається дуже висока температура. Тварина відмовляється від їжі. Смерть настає на другий-третій день.
• Гостра. Характеризується вищепереліченими симптомами.
• Хронічна. Періоди ремісії чергуються рецидивами. Тривалість захворювання – до декількох місяців.
Увага! При появі будь-яких відхилень у поведінці або стані собаки потрібно терміново звернутися до ветеринара і здати аналізи.
Лікування
Лікування чумки у собак має бути комплексним, що включає в себе як застосування медикаментозних препаратів, так і додаткових коштів. Напрямок терапії залежить від клінічної картини і загального стану собаки. Самостійно призначати ліки тварині або лікувати її лише народними «перевіреними» способами не можна. Схему лікування чуми собак повинен скласти кваліфікований фахівець.
Специфічне лікування
До специфічних методів лікування чумки у собак відносять введення сироватки. Перший спосіб застосовують рідко, другий користується найбільшою популярністю. Сироватка є попередньо оброблену кров, узяту від собаки, яка вже має імунітет до вірусу. Таким чином, вона насичена антитілами до інфекції. Її вводять тричі, по 1-2 рази на день (за станом собаки). Однак постановка сироватки може допомогти не завжди, а тільки на початку розвитку хвороби. Чим пізніше власник звернувся в клініку, тим менше шансів у вихованця на одужання.
Симптоматичне лікування
У кожному індивідуальному випадку фахівець призначить певні препарати, спрямованих на усунення симптомів хвороби або їх попередження. Форма лікарських засобів (таблетки, уколи, розчини для зовнішньої обробки і інші) теж носять індивідуальний характер. Деякі приклади станів (симптомів) і препаратів наведені нижче в таблиці.
Паралельно показаний прийом вітамінів групи В.
Тривалість лікування чумки у собак в кожному випадку індивідуальна.
Народні способи
Одночасно з основним лікуванням при чумки у собак допускається застосування народних способів, які попередньо повинні бути узгоджені з ветеринаром. Наприклад, для прискорення виведення токсинів з організму, запобігання запальних процесів, зміцнення імунної системи і інших цілей можна використовувати відвари і настої лікарських рослин. Це можуть бути: ромашка, пустирник, звіробій і так далі.
Досить поширеним є рада, як лікувати чумки собак за допомогою горілки. Для цього 100 мл алкогольного напою змішують з 20 г меду і сирим курячим яйцем. Склад добре розмішують і вливають собаці, використовуючи гумову «грушу».
При використанні народних методів і способів господар не повинен забувати, що результат лікування визначається станом імунітету вихованця. Якщо собака має сильною імунною системою, то, цілком можливо, їй вдасться впоратися з хворобою тільки на відварах або горілці. При низькому імунітеті подібні заходи можуть не тільки не допомогти, а й погіршити ситуацію, привести до загибелі.
Додаткові заходи
Лікування чумки в домашніх умовах має на увазі прийняття додаткових заходів.
• Собака повинна знаходитися в чистому приміщенні, на сухий і регулярно оброблюваної підстилці.
• Миску, з якої їсть і п’є тварина, також потрібно регулярно мити і дезінфікувати.
• Так як для чумки характерна боязнь яскравого світла, краще притенить місце, де знаходиться вихованець.
• При наявності виділень, виразок місця їх знаходження слід ретельно обробляти антисептиками.
Буде потрібно приділити увагу не тільки місцем знаходження собаки, а й її раціону. У перший день захворювання переважно потримати вихованця на голод, хоча б половину доби. З другого дня можна вводити рідку дієту, наприклад, круп’яні супи. Допускається додавати в них фарш, шматочки сирого м’яса, яйце. Можна давати тварині різні відвари лікарських трав. Чиста вода повинна бути постійно поруч.
Профілактика чумки
Єдиним способом профілактики хвороби вважається вакцинацію .
У перший раз вакцину від чумки ставлять в щенячьем віці старше 3-х місяців. Після цього вакцинацію потрібно проводити щороку одноразово.
Велике профілактичне значення має стан імунної системи вихованця. Чим кращий імунітет, тим менше ризик зараження і вище ймовірність швидкого одужання в разі хвороби. Зміцнити захисні сили собаки допоможуть нескладні принципи її змісту:
• чисті підстилка і миска;
• повноцінне харчування;
• періодичне введення в корм вітамінних комплексів;
• регулярні прогулянки.
Захистити тварину від чумки допоможе і миття лап по приходу з вулиці, якщо собака живе з господарем в одному приміщенні. Крім того, потрібно уникати сумнівних «знайомств» свого чотириногого друга, що не відпускати з повідка і не залишати без нагляду.