Відділ земельних ресурсів Савранської селищної ради інформує, що у полях Савранської територіальної громади наразі ведуться роботи по посіву озимих та збору пізніх культур.
Посів озимих культур розпочався на початку серпня та триватиме в залежності від погодних та наявних сприятливих для посіву умов.
Розпочинався посів озимих з ріпаку.
Станом на 05 жовтня 2023 року майже завершено посів ріпаку та засіяно 2535 га, що на 3% більше запланованих площ (2452 га). Триває посів озимої пшениці. На сьогодні вже засіяно 50% (3127 га) із прогнозованих площ (6250 га). Розпочато посів озимого ячменю та зимуючого гороху. Сільськогосподарські роботи у плані посіву озимих культур уповільнено у зв'язку з відсутністю опадів, вологи в ґрунті. Недостатнє зволоження ґрунту та дефіцит ефективних опадів створюють несприятливі умови для сівби озимих культур. В результаті в окремих господарствах не поспішають завершувати посіви та розглядаються варіанти перегляду та зміни запланованих до посіву культур на інші або раннього посіву навесні.
Натомість, активізувалася робота по збору пізніх культур - соняшника та кукурудзи.
На сільськогосподарських землях Савранської громади вже зібрано 63 % площ (3520 га) засіяних соняшником (всього 5629 га). Попередньо визначена середня урожайність технічної культури – 27,7 ц/га. Чимало сільгоспвиробників вже повністю завершили збір соняшнику.
В окремих господарствах вже і завершено збір кукурудзи – 16 % (834 га) від засіяних площ (5129 га). Первинний показник урожайності кукурудзи на полях Савранської громади визначено у 62 ц/га.
Хоч і посушлива погода пригальмовує посів озимих, аграрії не припиняють роботу у полях в частині збору пізніх культур; розглядають інші можливості вирішення несприятливих обставин посівів, їх стану, сівозміни, що свідчить про професійність, відповідальність та працелюбність господарів сільськогосподарських підприємств Савранської громади. Нехай хороший досвід і вдача допомагають, сприятливої погоди, продуктивності та гідної реалізації виробленої сільськогосподарської продукції.