З настанням весни та раннього літа ми насолоджуємося їхнім теплом і багато часу проводимо на свіжому повітрі, в тому числі на городах, в лісі, на річках, ставках, косимо сіно, прориваємо бур’яни. Перебуваючи на природі, не варто забувати, що з квітня розпочинається період активності іксодових кліщів. Сезон активності кліщів зазвичай триває з квітня до кінця жовтня, а чисельність їх залежить від погодних умов: що вища вологість, то більше кліщів. Часто кліща можна зустріти на траві, на висоті 20-60 см, та невисоких кущових рослинах.
Кліщі є переносниками збудників вірусних, рикетсіозних, бактеріальних захворювань людей та тварин, в тому числі іксодового кліщового бореліозу, або ж хвороби Лайма. Зараження людей відбувається при укусах хворими кліщами під час проведення робіт на забур’янених територіях, в лісовій місцевості, а також під час відпочику в паркових зонах, біля лісових масивів, біля річок, ставків. Збудник попадає із слиною кліща в кров людини і розноситься по внутрішніх органах.
Іксодовий кліщовий бореліоз (ІКБ) або хвороба Лайма з трансмісивним шляхом передачі, із значним поліморфізмом клінічних проявів, що уражають центральну нервову, серцево – судинну системи, опорно – руховий апарат та призводить до тривалої непрацездатності і інвалідності.
Вперше хвороба Лайма на Савранщині була зареєстрована в 1990 році . Протягом отанніх років у нас реєструються поодинокі випадки цієї хвороби в селах Дубинове, Вільшанка, Кам’яне, Осички, Бакша та смт. Саврань. Є один випадок захворювання і в цьому році.
Лише третина хворих може пригадати епізод укусу кліща. Сприйнятливість людей до захворювання висока. Від хворого до здорової людини збудник не передається. Кліщ може триматися на тілі людини або тварини до 12 діб. Дорослих кліщів , що присмокталися, найчастіше помічають через 2-3 дні: на місці укусу з’являється припухлість, свербіж, почервоніння, мігруюча кільцеподібна еритема, з’являється головний біль, підвищення температури тіла, лихоманка, загальне нездужання, а сам кліщ збільшується в розмірах. Інкубаційний період триває від 1 до 53 днів, найчастіше 12 днів. При вчасно встановленому діагнозі хвороби, більшість пацієнтів можна успішно вилікувати внтибіотиками.Чим раніше почати лікування, тим швидше видужує людина.
Важливо, що імунітет після хвороби Лайма допускає повторне зараження і хворіти на цю хворобу можна кілька разів.
Якщо не почати вчасно лікування , хвороба може негативно вплинути на суглоби, нервову та серцево- судинну систему. З’являється біль в колінах, може супроводжуватися набряком. Після перенесеної хвороби протягом кількох наступних років люди нерідко страждають паралічами, слабкістю, менінгітом, порушенням рухових функцій кінцівок.
Саме наслідки хвороби Лайма є небезпечними. Вони розвиваються поступово і хворому не завжди можуть відразу поставити точний дівгноз. При цьому людина може мати здоровий вигляд і не помічати будь- яких відхилень.
Заходи профілактики:
перед відвідуванням лісу та роботами з бур’янами і косінням трави одягати одяг щільно прилягаючий до тіла, бажано світлий, з довгими рукавами;
одягати закрите взуття;
одягати головний убір;
місце відпочинку на природі необхідно звільнити від сухої трави, гілок та хмизу;
постійно проводити само- та взаємоогляди, особливо ретельно оглядати ділянки тіла покриті волоссям. Кліщ вибирає місця для присмоктування з ніжною, тоненькою шкірою ( біля вуха, під пахвами, в паху, на волосяній частині голови);
одяг, який ви зняли, необхідно ретельно почистити або випрати, а потім попрасувати.
Необхідно і цікаво знати, що коли кліщ прикріплюється до вашого одягу, він залишається нерухомим, аж до тих пір, поки ви не припинете активно рухатися, сядете чи ляжете. Саме тоді кліщ починає шукати місце прикріплення. Цей процес може тривати від півгодини до трьох і більше годин.
Коли ж ви виявили на тілі кліща вам необхідно звернутися до медичного закладу, де вам допоможуть витягнути кліща і проконсультують щодо подальших дій.
Зараження малоймовірне, якщо тривалість прикріплення кліща становить менше 24 годин, та високоймовірне, якщо понад 72 години.
Лікар- епідеміолог
Подільського РВП ДУ «Одеський
ОЦКПХ МОЗ» смт.Саврань Володимир САБАДАШ