Відділ земельних ресурсів Савранської селищної ради інформує про завершення посіву ярих зернових та технічних культур на території Савранської громади.
За оперативними даними від аграріїв станом на 14 травня 2024 року господарства усіх категорій посіяли ярих зернових та технічних культур на загальній площі 11692 га. У полях Савранської селищної ради сільгосппідприємствами засіяно 5480 га кукурудзи; 5990 га соняшнику; 157 га сої; 30 га – сорго; ярої пшениці - 20 га та ячменю – 15 га.
Цього року посівні площі сільськогосподарських культур на 2024 рік зменшилися у частині посівів озимих культур - перш за все озимого ріпаку. Відсутність опадів, посушлива і жарка осінь 2023 року не сприяла проведенню посівної компанії та значно уповільнила сільськогосподарські роботи, тому в окремих господарствах не поспішали завершувати посіви та розглядалися варіанти перегляду запланованих до посіву культур - збільшені посіву ярих.
Варто відзначити вправну роботу наших сільгоспвиробників. Більшість керівників господарств особисто слідкують за обробітком землі, сівбою, станом культур. Самостійно працюють на сільгосптехніці та постійно перебувають у полях так як частина робітників сільського господарства захищають країну. Активно та відповідально підходять до робіт із підживлення посівів.
На проведення робіт із боротьби з шкідниками, хворобами та бур’янами сільськогосподарських культур закуповують пестициди та гербіциди. Добрива, агрохімікати та насіння наразі доступні у сфері агропродукції, ціни зависокі але аграрії їх закуповують, розуміючи, що без добрив не надійно отримати гарний урожай. Долають складнощі, вдало підлаштовуються до непростих умов, розуміючи свою відповідальність за проведення польових робіт щоб була надійна основа під урожай 2024 року, а також роблять усе що потрібно для громади у соціально-економічній, фінансовій сферах та все необхідне.
Аграрії Савранщини гідні поваги та наслідування. Нехай буде родючою земля полів, щоб поля колосилися гарним зерном. Великих перспектив та малих витрат нашим агровиробникам, високих результатів та таких же доходів, натхнення і енергії у нелегкій праці.