28 вересня 2021 року в приміщені Північного центру професійної освіти відбулася конференції для громад Одеської та Вінницької областей на тему «Децентралізація управління – шанси та виклики для розвитку сільської місцевості»

Організаторами конференції є проект «Німецько-український агрополітичний діалог» та Всеукраїнська асоціація громад.

Програма конференції.

У рамках реалізації Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, аграрний сектор в Україні продовжує проходити комплексний курс реформ, зокрема щодо сталого розвитку сільської місцевості, підвищення конкурентоспроможності сільськогосподарського виробництва, підвищення якості та безпеки сільськогосподарської продукції та збереження природних ресурсів.

У питанні розвитку сільської місцевості перед Україною стоять значні виклики. Великі аграрні підприємства, які мають високу продуктивність, лише частково беруть участь у розвитку сільської місцевості. Держава, на сьогоднішній день, має обмежені ресурси для забезпечення необхідного розвитку сільських територій. Новостворені територіальні громади знаходяться на шляху розвитку власних можливостей для ефективного децентралізованого управління.

Конференція має на меті сприяти становленню ефективної адміністративної структури для сталого розвитку сільського господарства, починаючи з Міністерства аграрної політики та продовольства України, через обласні державні адміністрації та органи місцевого самоврядування територіальних громад – до сільськогосподарських підприємств.

У ході конференції обговорено питання про роль Асоціації щодо сприяння сільському розвитку в громадах: про стратегічні пріоритети Асоціації та напрями взаємодії з владою на національному і місцевому рівнях, лобіювання інтересів ОМС та їх підтримку з боку Асоціації.