На жаль, захворюваність на коронавірус зростає. Нагадуємо, яку допомогу пацієнт із підозрою або підтвердженим COVID-19 може отримати безоплатно за Програмою медичних гарантій.

Первинну медичну та амбулаторно-поліклінічну допомогу.

Пацієнтів із легкою та середньої тяжкості формами захворювання, які не мають показань до госпіталізації, рекомендовано лікувати в амбулаторних умовах під наглядом сімейного лікаря.

Рішення стосовно лікування в амбулаторних умовах приймає лікар з надання первинної медичної допомоги. Після клінічної оцінки стану пацієнта та оцінки безпеки його домашнього середовища.

При лікуванні в домашніх умовах пацієнта не залишають напризволяще. Його стан контролюють медичні працівники центру надання первинної медичної допомоги. Але спосіб контролю обирається лікарем індивідуально.

З підозрою на COVID-19 до найближчого центру надання первинної медичної допомоги може звернутися пацієнт без декларації. У разі необхідності він отримає консультацію сімейного лікаря, терапевта або педіатра, а також тест на визначення антигену SARS-CoV-2.

Але для подальшого отримання повного обсягу медичних послуг первинної медичної допомоги треба укласти декларацію з лікарем. Адже саме декларація надає доступ до безоплатних послуг програми медичних гарантій.

Екстрену медичну допомогу.

Диспетчер екстреної медичної допомоги при зверненні пацієнта проводить відповідне опитування та визначає доцільність виїзду бригади.

Якщо під час опитування відсутні покази до виїзду бригади, то пацієнту надаються відповідні рекомендації.

Якщо наявні покази до виїзду бригади до пацієнтів із підозрою на COVID-19, бригада проводить обстеження, встановлює попередній діагноз та ступінь важкості захворювання. Також лікарі ЕМД після огляду оцінюють необхідність госпіталізації.

Пацієнтам, які не мають показань до госпіталізації, надаються поради по самоізоляції та звернення до сімейного лікаря. Пацієнтів, у яких наявні покази до госпіталізації, бригада ЕМД транспортує у визначений у регіоні заклад для лікування пацієнтів з коронавірусною хворобою.

Звертаємо увагу, що екстрена медична допомога надається у випадку невідкладного стану і не замінює консультації або огляду лікаря первинної ланки.

Стаціонарну медичну допомогу ‍

В безоплатний пакет послуг лікування пацієнтів із COVID-19 включено:

первинний огляд та тестування на COVID-19;

необхідні інструментальні та лабораторні дослідження, такі як розгорнутий клінічний аналіз крові, біохімічний аналіз крові, коагуляційний гемостаз, глюкоза, бактеріологічні та інші;

медична допомога відповідно до галузевих стандартів;

киснева підтримка, інтенсивна терапія та підключення до апаратів ШВЛ та ЕКМО;

медикаментозна терапія та знеболення за потреби. Усі ліки, передбачені національним протоколом лікування COVID-19 та Національним переліком лікарських засобів, включені до тарифу, за яким НСЗУ оплачує послуги медичних закладів;

моніторинг та корекція лікувальних заходів залежно від супутніх патологічних станів;

забезпечення цілодобового лікарського та медсестринського догляду.

Щоб убезпечити себе від важкого перебігу хвороби, необхідно вакцинуватись від COVID. Вакцинація - безоплатна.

«100% життя» - Мережа ЛЖВ Проект USAID HealthLink

За інформацією Національної служби здоров'я України #USAIDsupport #HealthLinkSUPPORT