29.09.2022 року юристом «Савранського бюро правової допомоги» Подільського МЦНБВПД Оленою Шавловською за сприяння Савранської районної філії Одеського обласного центру зайнятості для роботодавців Савранської громади проведено онлайн семінар на якому розглядалися питання отримання компенсації витрат на оплату за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб.
Активні бойові дії на території нашої держави призвели до зростання кількості громадян, які переміщаються в відносно спокійні регіони України. З метою матеріальної підтримки внутрішньо переміщених осіб та стимулювання зацікавленості роботодавців у працевлаштуванні вказаної категорії громадян КМУ прийнято Постанову № 331 від 20.03.2022 року «Про затвердження Порядку надання роботодавцю компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні», розмір компенсації складає 6500 грн за кожну працевлаштовану особу на умовах строкового або безстрокового трудового договору (контракту), гіг-контракту, зокрема за сумісництвом, що має статус ВПО протягом двох місяців роботи у разі дотримання роботодавцем наступних умов:
працевлаштували таких осіб під час воєнного стану в Україні, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 р. № 64 "Про введення воєнного стану в Україні", зокрема тих працівників, які отримали статус внутрішньо переміщеної особи після працевлаштування.
не є бюджетною установою (за винятком надавачів соціальних послуг), фондом загальнообов'язкового державного соціального страхування.
перебуває на обліку як платник єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування;
розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законодавством;
подання в установленому законодавством порядку податкової звітності за IV квартал 2021 р. або річної звітності за 2021 рік;
особа з числа внутрішньо переміщених осіб може бути працевлаштована на визначених умовах один раз;
Компенсація витрат призначається центром зайнятості за місцем розташування роботодавця на підставі заяви, яку можна подати або в електронній формі через портал Дія, або в паперовій формі, не раніше як через п’ять днів після працевлаштування особи, що має статус ВПО. До заяви необхідно долучити:
копію наказу про працевлаштування;
відомості про працівників, які є застрахованими особами;
копія довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.
Рішення стосвно надання компенсації витрат приймається регіональним центром зайнятості протягом п’яти календарних днів після отримання заяви від роботодавця.
Перерахування коштів за перший місяць роботи проводиться протягом п’яти робочих днів після прийняття рішення щодо надання компенсації витрат або отримання відомостей з Реєстру роботодавців отримувачів компенсації витрат через Портал Дія та протягом цього ж строку за другий місяць, у випадку надходження повідомлення про підтвердження продовження зайнятості внутрішньо переміщеної особи.
Центр зайнятості контролює цільове використання зазначених коштів та достовірність наданих документів шляхом проведення перевірки протягом 180 календарних днів після останньої виплати компенсації.
Для отримання правової допомоги звертайтесь до Савранського бюро правової допомоги Подільського місцевого центру за адресою:
смт. Саврань, вул. Соборна, 9, каб. 6, тел.: (04865) 3-31-03
Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103