Вакцинація домашніх тварин важлива процедура, спрямована на формування імунітету проти інфекційних захворювань. Вакцини також допомагають запобігти багатьом іншим хворобам, які вражають домашніх тварин. Вони вже довгий час вважаються одним з найпростіших способів допомогти тварині прожити довге, здорове життя.

Вакцини для собак та кішок допомагають підготувати їх імунну систему до боротьби з великою кількістю хвороботворних організмів. Коли вакцина вводиться в організм, імунна система слабо стимулюється. Якщо домашня тварина коли-небудь захворіє, то його імунна система тепер готова повністю розпізнати його та боротися з ним або зменшити тяжкість захворювання.
Такі щеплення для собак охоплюють вакцини від сказу, собачого парвовірусу, чуми та собачого гепатиту й вважаються основними вакцинами. Неосновні вакцини вводяться в залежності від ризику контакту собаки з можливим носієм.
Основними щепленнями для кішок є вакцини від сказу, панлейкопенії (чума котячих), котячого каліцівірусу та герпесвірусу кішок I типу (що викликає ринотрахеіт). Неосновні вакцини вводяться в залежності від способу життя кішки.
Більшість тварин не відчувають шкідливого впливу вакцинації.
Для того щоб уникнути можливих побічних ефектів від вакцинації, необхідно:
 робити щеплення тільки абсолютно здоровій тварині;
 за 2 тижні до вакцинації позбавити вихованця від глистів і бліх;
 уважно спостерігати за станом тварини після введення вакцин,
 дотримуватися 10-денний карантин, обмеживши його контакти;
при появі діареї, свербіння, температури, стійких набряку в місці ін’єкції звернутися до лікаря.
Увага! Використовувати потрібно лише ті вакцини, які зареєстровані, сертифіковані та дозволені до реалізації в Україні! Тому, купуючи вакцину самостійно, зверніть увагу на те, де знаходяться ампули (вони обов’язково повинні зберігатися в холодильнику), на термін їх придатності, серію і номер партії, запитайте про документи, що підтверджують якість вакцини, сертифікат якості виробника тощо.
– На вакцині повинні знаходитися спеціальні наклейки, на яких можна знайти серію, номер партії і дату випуску вакцини. Ці наклейки ветеринарний лікар вклеїть у ветеринарний паспорт тварини.
Цуценят вакцинують приблизно у віці 8-9 тижнів, щоб захисти від чуми м’ясоїдних, інфекційного гепатиту, парвовірусного ентериту, парагрипу та лептоспірозу. Повторно ревакцинацію проводять через 3-4 тижні з додаванням вакцини проти сказу. У рік здійснюється заключна ревакцинація. Далі вакцинація повинна бути здійснена приблизно за тиждень до закінчення терміну попереднього щеплення.
Кошенятам – першу імунізацію проводять у віці 9-12 тижнів з використанням полівалентної вакцини, спрямованої на захист від вірусного ринотрахеїту, каліцівірусної інфекції та панлейкопенії. Повторно ревакцинацію проводять через 3-4 тижні, додаючи вакцину проти сказу. Щорічну вакцинацію роблять за тиждень до закінчення термінів попереднього щеплення.
Імунітет після вакцинації виробляється через кілька тижнів. У цей період не варто вигулювати тварин з іншими тваринами. Після прогулянки особливу увагу приділіть миттю лап. Також необхідно оберігати тварину від стресів, переохолоджень. У разі підвищення температури, блювоти, відсутності апетиту, млявості, інших відхилень, потрібно відразу ж звернутися до лікаря ветеринарної медицини, який проводив вакцинацію!
Своєчасна вакцинація тварин – це ще один спосіб прояву любові і турботи про своїх вихованців!