Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області нагадує, що експорт ячменю, сої та кукурудзи до Китайської Народної Республіки можливий виключно за умови виконання Протоколів фітосанітарних та інспекційних вимог щодо експорту ячменю, кукурудзи та сої з України до КНР.
Експортувати зерно ячменю, сої та кукурудзи до Китайської Народної Республіки може будь-який суб'єкт господарювання, внесений до відповідних переліків: переліки осіб, які планують експорт цієї продукції до КНР та переліки місць зберігання, з яких планується експорт до КНР.
Для цього, в період вегетації, на підставі заяви від суб'єкта господарювання, державними фітосанітарними інспекторами проводяться обстеження місць вирощування та зберігання на відповідність вимогам протоколів фітосанітарних та інспекційних вимог щодо експорту ячменю, сої та кукурудзи з України до Китайської Народної Республіки.
У випадку експорту ячменю подається також заява про встановлення офіційного статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів або шкідливих організмів - карликової сажки (Tilletia controversa Kuhn.) - на поля, з яких буде здійснено експорт врожаю до Китайської Народної Республіки.
Більш детальну інформацію про фітосанітарні вимоги Китайської Народної Республіки до зерна кукурудзи, сої та ячменю можна отримати за посиланням:https://dpss.gov.ua/fitosanit.../fitosanitarni-vimogi-krayin
Тому, з метою виконання фітосанітарних вимог країни-імпортера, наголошуємо про необхідність суб’єкту господарювання завчасно до завантаження судна, що планує експорт до Китайської Народної Республіки, подати на електронні адреси Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. та Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. сканкопії актів про результати нагляду (також наказ на вільну ділянку для ячменю) ячменю, кукурудзи, сої, які засвідчують, що кожна сформована партія для експорту походить з обстежених полів в період вегетації цих культур.
Принагідно нагадуємо, що згідно абзацу другого частини п’ятої статті 46 Закону України «Про карантин рослин», підставами для прийняття рішення про відмову у видачі фітосанітарного сертифіката або фітосанітарного сертифіката на реекспорт є невідповідність об’єктів регулювання вимогам фітосанітарних заходів країни-імпортера.