Кожен з нас неодноразово був свідком неналежної поведінки дитини на вулиці, в магазині, на зупинці транспорту, на дитячому майданчику тощо. Маленькі діти найчастіше влаштовують істерики щодо своїх бажань, підлітки – шумлять, псують майно, смітять, а то і курять, лихословлять. Дитина повинна знати правила поведінки громадських місцях.
Модель поведінки дитини, підлітка – це віддзеркалення виховання у родині.
Батьки зобов'язані пояснити дітям прості речі:
культурні навички – це основа життя в суспільстві;
вихованій людині простіше налагодити відносини з іншими людьми;
за порушення правил поведінки в громадських місцях можуть покарати їх батьків, а для підлітків з 14-ти років настає особиста відповідальність.
Починати навчання правилам поведінки потрібно з перших років
Навчання основам правильної поведінки в суспільстві треба починати першого року життя – і це одне з основних завдань батьків, Навичкам, як себе вести поряд з чужими людьми, в таких громадських місцях, як магазин, театр, музей, транспорт і навіть дитячий майданчик, треба навчати малюка так само, як і чистити зуби або зав’язувати шнурки.
ЧОМУ БАТЬКИ ПОВИННІ НАВЧИТИ СВОЮ ДИТИНУ
Існує також цілий ряд неформальних вимог, з якими батьки повинні ознайомити свою дитину буквально в перший вихід в будь-яке суспільне місце.
Наприклад, при відвідуванні зоопарку треба малюкові пояснити, що не можна лізти до клітин тварин, кидати що-небудь в них, дражнити і шуміти, щоб не налякати і не заважати іншим людям.
Перед відвідуванням театру треба пояснити дітям, як потрібно поводитися.
Також дитину треба навчити, як треба поводитися в театрі, в кіно і пояснити, чому правила поведінки в цих громадських місцях відрізняються. Діти повинні розуміти, чому вихована людина не повинен голосно розмовляти в цих закладах, шарудіти фантиками, вставати під час представлення або фільму. Дітей цікавить, чому в театрі не можна їсти і пити під час вистави, а в кіно можна купити попкорн і взяти напій. У музеях і на виставках не можна чіпати експонати, треба слухати екскурсовода і не заважати іншим відвідувачам.
Діти повинні поступатися місцем людям похилого віку
Правила поведінки в громадському транспорті включають кілька аспектів. По-перше, це елементарна ввічливість. Дитину треба навчити, що прийнято пропускати вперед при вході жінок і літніх людей, поступатися їм місце, не можна розштовхувати пасажирів ліктями. По-друге, вихована людина обов’язково оплачує проїзд. Третє вимога – смітити в салоні, не забруднювати його написами. У транспорті не треба голосно сміятися, розмовляти, вмикати музику, будь-яким способом відволікати водія від дороги.
Навчіть малюка користуватися носовичком і серветками
Інші вимоги до поведінки в суспільстві включають такі моменти:
При кашлі та чханні прийнято прикривати рот.
Користуватися носовою хусткою при нежиті.
Чи не виходити на вулицю недбало одягненим і незачесаним.
Акуратно і тихо їсти в закладах громадського харчування, користуватися серветками.
Не можна публічно відгукуватися грубо або погано про інших людей або події, що відбуваються.
ОСОБИСТИЙ ПРИКЛАД
Одних виховних розмов і пояснень для того, щоб дітей і підлітків навчити правилам поведінки серед людей, буде недостатньо. Бачачи, що батько плюється на вулиці під ноги, або мама голосно і некрасиво лається в магазині – дитина буде вести себе так само, копіювати поведінку дорослих.
Особистий приклад – найкращий спосіб навчання
Тому починати виховання дитини треба з себе.
Великий вплив на дітей, особливо підлітків, мають однолітки, компанія, в якій вони проводять вільний час. Якщо Ви вважаєте, що дитина потрапила в невідповідну компанію, лайкою не обійтися. Найбільш ефективним методом,як відвернути підлітків від небажаних друзів – показати їм збоку, як негарно і непрезентабельно вони виглядають в суспільстві, пояснити, чому вони знаходять засудження у інших людей, і який це матиме вплив на їх подальше життя.
З дитячих років дитині треба пояснювати, що таке добре, що таке погано. Для цього грайте з ним в ігри, опрацьовує різні сценки, показуйте на прикладах, як неприємно перебувати поруч з невихованою людиною. Також, пояснюйте це, переглядаючи мультфільми і фільми. І пам’ятайте – вчити завжди легше, ніж перевчати.