6 червня в Україні відзначають День журналіста — щорічне професійне свято представників медіа. Під час повномасштабної війни Росії проти України журналісти стали однією з мішеней російських військ та окупаційних сил на захоплених територіях.
День журналіста в Україні відзначають з 1994 року, коли це свято своїм указом започаткував тодішній президент. Він підтримав відповідну ініціативу делегатів I Всеукраїнського з'їзду редакторів газет і журналів.
6 червня 1992 року — це дата прийняття Спілки журналістів України до Міжнародної федерації журналістів, саме тому цей день і було обрано для професійного свята журналістів.
Утім, на тлі повномасштабного вторгнення РФ цей день лише підкреслює масштаб російських злочинів проти українських журналістів.
За даними моніторингу Інституту масової інформації, станом на кінець травня 2024 року Росія вчинила 599 злочинів проти журналістів та медіа в Україні за два роки і три місяці вторгнення. Серед них — вбивства, викрадення і тортури журналістів, обстріли телевеж, пошкодження офісів медіа та кібератаки.
Відповідно до переліку, який веде та верифікує Національна спілка журналістів України (НСЖУ) у співпраці з Міжнародною федерацією журналістів, станом на 30 травня 2024 року окупанти вбили в Україні щонайменше 91 медійника від початку вторгнення, включно з випадками загибелі іноземних репортерів.
Серед загиблих:
16 медійників і медійниць, які загинули, виконуючи професійні обов’язки;
9 медійників і медійниць, які стали цивільними жертвами;
66 представників і представниць ЗМІ, які загинули, мобілізувавшись для захисту України у лавах Сил оборони України.
Якби росія не розв’язала цю ганебну війну, всі ці журналісти і журналістки, працівники ЗМІ, могли б і далі успішно працювати, створювати для своєї аудиторії якісний інформаційний контент — писати статті, робити репортажі, знімати телесюжети і документальні фільми. Приносити людям користь, робити свій внесок в українську та світову культуру. Але держава-агресор вирішила, що краще їм загинути, залишити сім'ї в тяжкому горі, людей — не поінформованими, обдуреними російською пропагандою і заляканими.
Дякуємо кожному за те, що міцно тримають свою «зброю» та б’ють ворога на інформаційному пол